כדי להגיע לתוצאות טובות בלימודי פיתוח קול, הנה טיפים שיכולים לעזור מאוד לזמר בראשית דרכו בתחום.
מצא מורה המתאים לך
המשימה של מציאת מורה לפיתוח קול שיעזור לנו בהשגת טכניקה קולית המתאימה לנו, איננה קלה.
בשלבים שונים במהלך מסלול הלימוד שלנו, או במהלך הקריירה שלנו, אנו נמצאים במצב בו יש לנו צורך למצוא מדריך, או להחליף מדריך קיים, אשר לפי הרגשתנו כבר תרם לנו את כל מה שיש ביכולתו לתרום. למרבה הצער אין שיטת פלא שלפיה מוצאים בקלות מורה מתאים. יש לפגוש, להכיר ולנסות מורים שונים, להיעזר בהמלצות של חברים אומנים, ולברר את המוניטין של המורה. כדאי מאוד לעקוב אחרי ההופעות הבימתיות של המורה ואת הנסיון שלו בשירה מקצועית. אם התרשמת מאוד מזמר ששמעת, והטכניקה הקולית שלו מרשימה, כנראה שתחושת הבטן שלך נכונה, ויתכן והובילה אותך אל המורה המשמעותי ביותר שתפגוש במהלך הקריירה שלך.
בכל מקרה, אם מצאת מורה שאתה מעוניין להתנסות בתהליך למידה איתו, חשוב מאוד להשתדל ולהיות תלמיד אקטיבי, ומודע מאוד, ולבחון באופן תמידי את התחושות שלנו לגבי השיעורים. בניגוד למה שמקובל לחשוב, תלמיד אינו זקוק לשנת לימודים שלמה, בכדי להרגיש או לדעת - אם המורה מתאים או לא. מורה טוב יצליח לשפר אצלך נקודות חולשה ולהבהיר לך דברים, כבר בפגישה הראשונה. אין זה אומר כמובן, שאתה תהפוך לזמר גדול כבר בשיעור השני: הטמעה של טכניקה חדשה, שינוי הרגלים והתוודעות להפעלה גופנית שונה, הם דברים שדרוש להם זמן לא מועט, השקעה, נכונות ועבודה אינטנסיבית.
אני מדגישה שחשוב מאוד כי מורה המלמד פיתוח קול יהיה בעל נסיון אמיתי של אומן מבצע ברמה מקצועית, ואף בינלאומית, מורה שעשה בעצמו כברת דרך במוסיקה ושר על במות גדולות במשך שנים. מורה טוב יידע להתאים לך רפרטואר ולהדריך אותך, אל תתפתה ללמוד אצל דמויות טלויזיוניות או סלבריטאים או במקומות שמבטיחים לך להפוך לכוכב..
באופן עקרוני, טכניקה קולית טובה מבוססת על יסודות גופניים המתאימים לגברים ונשים, ואין מניעה, כי מורה אישה תהיה מצויינת לתלמיד גבר או ההפך, אם כי אין ספק כי יש הבדלים באופן התמיכה וההפקה הקולית בין גברים לנשים. בפועל ניתן לראות מורים לפיתוח קול ש"הצמיחו" זמרות מצליחות, ומורות ש"הצמיחו" זמרים מצליחים.
דיבור נכון
כזמרים מקצועיים או כתלמידים המבקשים להתקדם ולשמור על רעננות קולית, חשוב מאוד לדעת כי ברוב המקרים, אנו מתעייפים מאוד מדיבור ממושך ואינטנסיבי, וכמובן מדיבור בקול חזק או מצעקות. רוב הבעיות הקוליות אצל תלמידים נובעות מדיבור לא נכון וללא תמיכה, גרוני ומאומץ. לכן, במקביל לפיתוח קול, יש להקפיד על דיבור נכון, עם תמיכה והדהוד נכונים.
שמירה על כושר קולי
הביטוי "שמירה על כושר" אינו ביטוי השייך רק לתחומי הספורט והאתלטיקה, אלא הינו מושג גם בפיתוח קול. כיוון ששירה נכונה נשענת ונתמכת ע"י פעילות גופנית ושרירית, הרי שגם אנו, כזמרים, אמורים לשמור על כושר גופני כללי, ובפרט על הכושר הווקאלי, כזה שישמר את ההשגים הטכניים שאליהם הגענו, ויאפשר לנו לשמור על איכות זימרה מצויינת לטווחים ארוכים. מנוחה לאחר יום של שירה אינטנסיבית ומאתגרת ווקאלית היא דבר נחוץ, ואינה נחשבת "יציאה מכושר". עם זאת, חשוב לשים לב ולדעת, שהפסקה ממושכת מאימון קולי, אינו דבר מומלץ באופן עקרוני, בעיקר אצל תלמידים מתחילים. מנוחה ארוכה של שבוע או יותר, אמנם אינה גורמת נזק למיתרי הקול, אך כשנשוב לשיר, נאלץ להתחיל להתאמן בעדינות מסוימת ובמינונים לא גדולים, עד שהשרירים והתמיכה יתחזקו.
הכנה לאודישן
ביום של אודישן או הופעה הקפד על הכללים הבאים:
- מנוחה גופנית: השתדל לא לעשות דברים הדורשים ממך מאמץ גופני גדול. למשל, אל תרים משאות כבדים, או תרוץ פתאום מרחקים שאינך רגיל בהם. רצוי שתהיה נינוח וששריריך לא יהיו תפוסים מכל סיבה שהיא.
- שקט נפשי: השתדל להיות רגוע ולא לעסוק בעניינים הגורמים לך מתח נפשי גדול, או כאלה שמפתים אותך להרים את הקול ולצעוק. שירה איכותית מצריכה ריכוז ופנאי נפשי.
- חימום גופני: השתדל לעשות פעילות גופנית מדודה ונעימה, שמפעילה את זרימת הדם ופותחת את הנשימה, כמו הליכה מתונה, או רכיבה על אופניים.
- חימום קולי: כשעה לפני יציאתך לבמה, ערוך חימום קולי אפקטיבי שאינו מעייף אותך יתר על המידה, כפי שמוסבר בסעיפים הקודמים באתר. קח איתך תמיד מקלדת ניידת קטנה, למקרה שבמקום בו תהיה, אין בנמצא פסנתר.
- פעילות יומית נורמלית הכוללת דיבור רגיל: נסה לא להפוך את היום לרשימה נוקשה של התכוננות לשירה, אלא שלב את האלמנטים הנכונים בסדר יום רגיל, הכולל גם דיבור רגיל וסביר.
- תזונה נכונה: בזמן השירה, עליך להיות חזק. מומלץ ורצוי לאכול ארוחה מלאה ועשירה כשעתיים לפני העלייה לבמה. ניתן גם לקחת איתך להופעה סוכריות צמחים, מים (חשוב מאוד ללחות), חטיף כלשהו וכו'.
עוד על פיתוח קול באתר voice.rikiguy.com